Nyomtatás

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

Beküldve: Tavaszi Programok

Nyúzo Gáspár

Többre kíváncsi Tiszafüredből a strandoknál, netán hazánk múltja iránt érdeklődik? Adjon helyet a kíváncsiságának és a régi település magvában található Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház sikerrel fogja elkalauzolni a táj múltjába. 

Öreg ház, nem vén ház

A mai fazekas tájház épülete nagyjából 180 éves múltra tekint vissza, felépítése kb. 1830-ra tehető. Eredetileg a házban a Nyúzó fazekas család lakott, a mesterséget a múzeumnak nevet adó Gáspár kezdte el, de fia is ugyanezt a nevet viselte. A ház hivatalosan először első felesége nevén volt, ezt az asszony halála után ifjabb Nyúzó Gáspár örökölte. A fazekas mesterséget ezután a két világháború alatt és azután is folytatták a házban, azután a telek egy részét 1971-ben eladták, ahol az eredeti épületek elbontásra kerültek. Végül a fazekas házat 1980-ban rendezték be múzeumnak, bemutatva ezzel a félparaszti környezetben élő fazekasmesterek életét és munkakörülményeit.

Felmenőink építészete

A ház hűen tükrözi a reformkori építészetet, hiszen építése óta alaprajza nem sokat változott. Háromfelé osztott területe közepén a pitvar helyezkedik el, amely bejáratként is funkcionált. Ezt a helyiséget mindkét oldalról körbeveszik szobák és a műhely. Stílusát tekintve az épület klasszicista, tetejét nád borítja. Eredetileg a műhely mellett volt egy raktár is, ezt azonban körülbelül hatvan éve elbontották. Építéskor szabadkéményt használtak, amit még az I. világháború vége előtt modernizálták.

Élje át a múltat

A Nyúzó család az évtizedek folyamán gondosan megőrizte bútorait, így a múzeum hűen tükrözi az akkori fazekasmesterek életét. A két kemence közül a szobai még mindig áll, amit az eredeti berendezésekkel együtt tekinthet meg. A kemencéken kívül érdemes megnézni a 180 éves barokk almáriumot, a konyha korsólócáját és a műhely tulipános ládáját, ezek ugyanis igen ritkán fellelhető bútordarabok. A tájház annyira korhűen vannak berendezve, hogy még a Nyúzó család családi fényképei is megtalálhatók a szobákban.

Végső soron a tájház sikeresen idézi a kor hangulatát, a fazekas élet mindennapjait. Ezt írásban lehetetlen visszaadni, így erősen ajánljuk, hogy látogassa meg a Nyúzó Gáspár tájházat Ön is.

Megközelítés