Nyomtatás

Kiss Pál Múzeum

Beküldve: Állandó Programok

kiss pal muzeum
Szeretne egy kicsit magába szívni a környék kultúrájából, történetéből? A tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban Magyarország egyik legrégebbi gyűjteményét megtekintve utazhat vissza az időben és fedezheti fel az elmúlt korok varázsát. 

A múzeum története

A múzeum nevét az XIX. században élt Kiss Pálról kapta, aki az 1848-49-es forradalom során tábornoki rangig emelkedett. A forradalom leverése után Tiszafüredi birtokán tevékenykedett 1867-ban bekövetkezett haláláig. A volt szabadságharcos, Ferenc József 1867. júliusi megkoronázását már nem élte meg.

A kiállításnak otthont adó épületet a Lipcsey család építette 1840 körül nemesi udvarháznak. Stílusa a korszaknak megfelelően klasszicista, az ehhez dukáló oszlopos tornáccal és verandával. A kúriának a szabadságharc során nem kisebb látogatója volt, mint Kossuth Lajos maga. A forradalom után azonban még jó ideig nemesi tulajdonban maradt, jelenlegi funkcióját 1953 óta tölti be. A 2010-es teljes felújításban pedig a mozgássérült látogatók érdekében az épületet akadálymentesítettük.

Megelevenedik a múlt

Az állandó kiállítás gyűjteményének alapja Tariczky Endre plébános a környéken folytatott régészeti ásatásai, jegyzetei és kutatási eredményei. Sajnos a második világháború során a kiállított tárgyak egy része megsemmisült, mai napig is mintegy 5500 történeti és 4000 néprajzi műtárggyal rendelkezik. Jelenlegi formáját pedig a múzeum 1949-ben az ország első falumúzeumaként nyerte el, jelenlegi nevét 1953 óta viseli. Emellett 2001-ben a múzeum egy új állandó kiállítással gazdagodott, amelynek a „Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara” címet adták, városunk történelmébe, kialakulásaiba, céheibe tekint betekintést.

A múzeum, jellemző kiállítási tárgyai között kiemelt helyet kap a nyereggyűjtemény, mivel Tiszafüred az 1920-as évekig nyereggyártási központ volt. A nyergek mellett nagy szerepet kap a helyi fazekasságot bemutató tárlat illetve a tiszafüredi festett bútorok gyűjteménye a reformkorból. Mindezek mellett megtalálhatók itt pásztorművészeti és textilipari alkotások is. A gyűjteményt 4 szakágra: néprajzi, történelmi, természettudományi és képzőművészeti körökre lehet osztani.

A változatosság gyönyörködtet

Az egyszeri betérőkön kívül igyekszünk a visszatérő látogatók kedvében is járni időszaki kiállításainkkal, melyekből évente 5-6-al kedveskedünk az érdeklődőknek. Ha városunkban tartózkodik, ne szalassza el az esélyt és szánjon rá egy délutánt történelmünkre és büszkeségünkre, a falumúzeumra.

A tiszafüredi Kiss Pál múzeum a Tariczky sétányon keddtől szombatig 9-12 illetve 13-17 óráig várja látogatóit.


Megközelítés