Nyomtatás

Pünkösdi Piknik a Tisza-tónál

Beküldve: Nyári Programok

pünkösdi piknik tisza tó

Pünkösdkor az egykori Florália ünnepét üli a természet, a termékenység és a bőség ünnepét. A zsidó, majd a keresztény ünnepek erre épülve mára már Krisztus egyházának születését is ezen a napon ünnepli meg. A Tisza-tónál pedig együtt örülünk a melegnek, a nyár beköszöntének és a Tiszapart megújulásának.

Pünkösd egykor...

Tavaszköszöntés

Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdirózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.

Pünkösdi királynéjárás

Eredetileg 4 nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek, és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak. A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult.

Pünkösdölés

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.

floralia

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás

Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe. A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy „Segéljék ezeket a szegény katonarabokat.” Persze, ők is ajándékokkal térnek haza.
A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.

És Pünkösd ma - illetve 2014. június 7-8-9-én

halasnapok 

Délelőtti program (10:00 órától)

Ebéd a Tisza-tó partján

Délutáni program (15:00 órától)

  • Ökocentrum látogatás Poroszlón
  • Felkészülés az esti szalonnasütésre (hozzávalók, nyársak és tűzifa beszerzése)

Esti program (20:00 órától)

  • A Morotva parkban össznépi szalonnasütés

Egész napos programok:

Oszd meg mindenkivel - Pünkösdkor kiszabadulunk a Tisza-tóhoz a városból!

Megközelítés