Nyomtatás

Madárrezervátum

Beküldve: Nyári Programok

madar

Annak, aki akar szabadulni a betondzsungeltől és szeretne végre egy kis időt tölteni az érintetlen természetben a családja társaságában, a Tisza-tavi madárrezervátum maga a földre szállt paradicsom. 

Egész évben várjuk

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó madárrezervátumban egyedülálló madárközösség alakult ki, amely változatos és nagyszámú élővilágával nem csak a hivatásos madárkutatókat, de az amatőr természetbúvárokat is ámulatba ejti. Ha a rezervátum meglátogatása mellett döntünk, akkor a Holt-Tiszáról vagy a Tiszáról egy csatornán keresztül juthatunk magába a természetvédelmi övezetbe. Szerencsére már az út során se kell unatkozni, hiszen végig a természet csodái szegélyezik utunkat; a csatornát élő függönyként szegélyező fák, a vég nélküli nádas illetve amennyiben szerencsés időpontban érkezünk, a szivárvány minden színében pompázó vízi és partmenti növények egyedülálló látványa kísér minket utunkon.

A természet lágy ölén...

Megérkezve a természetvédelmi övezetbe olyan fajdiverzitás tárul a szemünk elé, amilyennel a hozzáértők is ritkán találkozhatnak. Megtalálhatók a kis- és nagykócsagok, vöcskök, vadludak, récék, sirályok, kanalas gémek, jégmadarak, kormoránok, de a szerencsések olyan ritka ragadozók röptének is tanúi lehetnek, mint a kerecsensólyom, vagy a Tüskevárból is ismert barna kánya. A nemzeti park kivételes büszkesége az itt megtalálható kivételes gémfalu: a víz közepén egy a természet által kialakított természetes „várban” jópár gémfaj tagjai tucatjával élnek tökéletes harmóniában egymással. A madarak azonban nem korlátozódnak a vízre: nem egy faj költ a környező fákon, mint például a bakcsók vagy a kárókatonák. Az igazán türelmes megfigyelők pedig a megemlítetteken kívül számtalan egyéb madárfajjal összefuthatnak vagy akár egy vidrával is.

Hajóra fel!

A madárrezervátum maga június 15-e után látogatható robbanómotor nélkül és körülbelül ilyenkor zajlik a tiszavirágzás is, amely olyan látvány, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer megtapasztalni. Ha viszont korábban vagy éppen télen látogatunk Tiszafüredre, akkor sem kell elcsüggedni, hiszen a Holt-Tiszát vagy az Örvényi morotvát az év bármelyik időszakában szabadon bejárhatjuk akár a gyönyörű naplementében is.

A rezervátum megtekintéséhez mindenek előtt szükségünk lesz egy csónakra, ugyanis a terület gyalogszerrel megközelíthetetlen. Tiszafüreden és környékén nem egy helyen tudunk csónakot kölcsönözni illetve idegenvezetést találni. Utóbbival érdemes élni, mivel a kiterjedt nádasok és a számos csatorna miatt bizony nem nehéz a vízen eltévedni és nem kellemes éjszakára vagy egy vihar során a nádas közepén ragadni. Idegenvezetőink emellett számtalan érdekességgel szolgálhatnak és kiterjedt tudással rendelkeznek a helyi madárpopulációról is.

Látogasson el hozzánk!

Amennyiben szereti az állatokat vagy az egyedülálló élményekért él, ne habozzon és keresse fel az Albatrosz kikötő csónak kölcsönzőjét.

 

Megközelítés